, ,

Čaj od korena gaveza

Moć bilja

Čaj od korena gaveza
GAVEZ Latinski naziv i familija: Symphytum officinale L. (Boraginaceae)

Opis: Višegodišnja polužbunasta biljka koja raste u ravnicama, vlažnim šumama, na obalama reka i potoka, u jarkovima pored puteva…

U narodnoj medicini se koristi spolja za obloge kao kaša kod preloma kostiju, zapaljenja tetiva, upale zglobova, uganuća, uboja, tromboflebitisa, za lečenje rana koje teško zarastaju i čireva.

490,00 RSD

Čaj od korena gaveza

Latinski naziv i familija: Symphytum officinale L. (Boraginaceae)

Opis: Višegodišnja polužbunasta biljka. Raste u ravnicama, vlažnim šumama, na obalama reka i potoka, u jarkovima pored puteva i kanala. Koren je razvijen, vretenast i razgranat, izdanci uspravni, prekrivein čekinjastim dlakama. Listovi su lancetasti, sa nejasno izraženom drškom, naborani. Cvetovi su crveno-ljubičasti, ređe ružičasti ili beli.

Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen koren (Symphyti radix)

Hemijski sastav: Koren gaveza sdrži 0,6-0,8% alantoina, do 15% sluzi, tanine, kafenu kiselinu, pirolizidinske alkaloide, šećere.

Upotreba: U savremenoj fitoterapiji upotreba gaveza je ograničena. Novija ispitivanja pokazuju da je interna primena gaveza povezana sa rizicima po zdravlje, te se preporučuje samo njegova spoljna upotreba. Koristi se kao sirovina za dobijanje ekstrakata koji ulaze u sastav gelova i drugih proizvoda koji se primenjuju kod otoka, hematoma, preloma, sportskih povreda i posttraumatskih stanja.

U narodnoj medicini se koristi: Spolja za obloge kao kaša kod preloma kostiju, zapaljenja tetiva, upale zglobova, uganuća, uboja, tromboflebitisa, za lečenje rana koje teško zarastaju i čireva. Takođe, kao čaj kod kolitisa, proliva, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i kao plućni čaj.

Ograničenja u upotrebi: Preparati gaveza ne smeju se primenjivati na ozleđenu kožu, kao ni tokom trudnoće i dojenja, a upotreba im je ograničena na 4-6 nedelja u toku godine.

Način pripreme i upotrebe čaja: Za obloge : 100 g korena kuvati 10 minuta sa 1 l vode ili mleka . Zgusnutu masu naneti na gazu kao oblog.

Pakovanje: 80g

Čaj od korena gaveza

Šifra proizvoda: 163400p Kategorije: , , Oznake: ,
Težina 0.13 kg
brands

Moć bilja