ČAJ KOD VIŠKA ŽELUDAČNE KISELINE – Moć bilja
Sastav:
Rizom iđirota (Calami rhizoma)
Cvet kamilice (Chamomillae flos)
Plod morača (Foeniculi fructus)
Herba pitome nane (Menthae piperitae herba)
Herba hajdučke trave (Millefolii herba)
Cvet lipe (Tiliae flos)
Osobine: Lekovito bilje koje ulazi u sastav ove čajne mešavine sadrži etarska ulja (bogata akoronom, β-azaronom, mentolom, proazulenom, trans-anetolom), seskviterpenske laktone, triterpene, sterole, gorke supstance, flavonoide, alkaloide, germakranolide, poliacetilene, kumarine, cijanogene glikozide, leukoantocijanidine, proteine, aminokiseline, holin, tanine, sluzi, organske kiseline i šećere.
Aktivni sastojci lekovitog bilja koje ulazi u sastav Čajne mešavine kod viška želudačne kiseline svojim spazmolitičnim efektom deluju na ublažavanje bolova i grčeva, a prisutne sluzi oblažu iritiranu sluzokožu želuca i organa za varenje. Takođe, aktivni sastojci lekovitog bilja koje ulazi u sastav ove čajne mešavine povoljno deluju na regulisanje lučenja žuči i želudačne kiseline, kao i na ublažavanje nadutosti i eliminisanje gasova.
Upotreba ČAJA KOD VIŠKA ŽELUDAČNE KISELINE preporučuje se: kod gorušice i osećaja pečenja u želucu.
Ograničenja u upotrebi: Tokom trudnoće i dojenja ne preporučuje se upotreba Čaja kod viška želudačne kiseline.
Način pripreme i upotrebe čaja: kafenu kašičicu čajne mešavine preliti sa 200 ml ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat, zatim procediti. Piti ujutru po 200 ml nezaslađenog čaja pre obroka, na prazan želudac.
Pakovanje: 100 g
Čaj kod viška želudačne kiseline