Čaj od rizoma iđirota
Latinski naziv i familija: Acorus calamus L. (Araceae)
Opis: Rizom je debeo, dugačak, karakterističnog, aromatičnog mirisa. Stabljika je spljoštena, listovi su dugački i uzani. Klip je cilindričan, koso postavljen sa mnogo sitnih žutozelenih cvetova. Raste u Evrpoi, Aziji, Severnoj Americi po močvarama i na obalama reka.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen rizom (Calami rhyzoma)
Hemijski sastav: Rizom iđirota sadrži 2-6% etarskog ulja (sastavljenog od seskviterpena akorona i fenilpropana β-azarona), tanine, sluzi i skrob
Upotreba: Kao gorko sredstvo za povećanje apetita i olakšavanje varenja
U narodnoj medicini se koristi: Za žvakanje radi odvikavanja od pušenja
Ograničenja u upotrebi: Dužu upotrebu treba izbegavati. Primena je sve ređa zbog toksičnosti β-azarona čiji sadržaj varira u evrposkim rasama, dok se u SAD gaje vrste bez β-azarona
Način pripreme i upotrebe čaja: Pola kafene kašičice čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, a zatim procediti. Piti 2-3 šolje nezaslađenog čaja pola sata pre jela.
Pakovanje: 80g
Čaj od rizoma iđirota





