, ,

Čaj od kore hrasta

Moć bilja

Čaj od kore hrasta

Latinski naziv i familija : Quercus sp. (Fagaceae)

Aktivni sastojci kore hrasta deluju na skupljanje tkiva i virustatično. Koristi se kod upala kože i sluzokože usta i grla, za ispiranje, ne duže od dve nedelje.

U narodnoj medicini se koristi kao čaj protiv proliva (ali ne duže od 3-4 dana)

3,60 EUR

Čaj od kore hrasta

Latinski naziv i familija: Quercus sp. (Fagaceae)

Opis: Listovi su naizmenično spiralno raspoređeni, eliptično-objajasti, po obodu duboko režnjeviti, ređe nazubljeni.

Cveta i lista istovremeno. Muški cvetovi su zelenkasti, grupisani u rastresite rese, a ženski su pojedinačni ili u cvastima. Plod je jednosemena orašica. Raste na Apeninskom i Balkanskom poluostrvu i u Maloj Aziji

Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušena kora (Quercus cortex)

Hemijski sastav: Kora hrasta sadrži 8-20% kondenzovanih tanina

Upotreba: Aktivni sastojci kore hrasta deluju na skupljanje tkiva i virustatično. Koristi se kod upala kože i sluzokože usta i grla, za ispiranje, ne duže od dve nedelje.

U narodnoj medicini se koristi: Kao čaj protiv proliva (ne duže od 3-4 dana)

Ograničenja u upotrebi: Kupke se ne smeju primenjivati kod povreda veće površine kože ili sluzokože, kod vlažnih ekcema, srčane insuficijencije (III i IV stadijum), hipertenzije (IV stadijum) i febrilnih stanja. Ne preporučuje se kod dečjih proliva.

Način pripreme i upotrebe čaja: Unutrašnja upotreba: Kafenu kašiku kore hrasta preliti šoljom (oko 200ml) hladne vode, sud poklopiti i ostaviti preko noći. Ujutru čaj procediti. Ovu količinu čaja popiti u toku dana na gutljaje.

Spoljašnja upotreba: Kafenu kašiku kore hrasta prokuvati sa pola litre vode, procediti i koristiti za grgljanje. Za obloge i kupke 20g (7 kafenih kašika kore hrasta) preliti sa 1l vode, zagrejati i pustiti da vri 10 minuta, pa procediti.

Pakovanje: 80g

Čaj od kore hrasta

Šifra proizvoda: 201709p Kategorije: , , Oznake: ,
Težina0.1 kg
brands

Moć bilja