Čaj od ploda morača
Latinski naziv i familija: Foeniculum vulgare L. (Apiaceae)
Opis: Stabljika je šuplja, okrugla, sitno izbrazdana. Listovi su zeleno do sivoplave boje, goli, perasto deljeni sa gotovo končastim režnjevima. Štitovi su krupni, sa 4-25 zrakova, involukruma i involuceluma nema, a cvetovi su tamno žuti. Plod je izduženo-jajast sa izraženim rebrima, žutozelen do žutobraon.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen plod (Foeniculi fructus)
Hemijski sastav: Plod morača sadrži 2-6% etarskog ulja (sa 2-80% trans-anetola), masno ulje, flavonoide, proteine, organske kiseline
Upotreba: Za ublažavanje grčeva u pedijatriji, kod nadutosti, za eliminisanje gasova, kao antiseptik, za razređenje sluzi kod kašlja
U narodnoj medicini se koristi: Kao losion za oči; za stimulaciju lučenja mleka kod dojilja; za otklanjanje tegoba organa za varenje – nadutosti, grčeva, slabog apetita
Ograničenja u upotrebi: Ne preporučuje se upotreba čistog etarskog ulja jer može izazvati nadražaj sluzokože organa za varenje
Način pripreme i upotrebe čaja: Kafenu kašiku usitnjenog ploda morača preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti dve do tri šolje čaja dnevno.
Pakovanje: 80g
Čaj od ploda morača





